Stimulerend en Creatief Maatwerk
organisatieadvies - teamontwikkeling - persoonlijke groei - effectieve communicatie  

Unieke creatieve aanpak: BESTUURSSTIJLEN


Het besturen van een gemeente of van een sportorganisatie is een dankbare taak, zo weet ik uit eigen ervaring. Maar het is soms een uitdaging of zelfs lastig om effectief te zijn, binnen het bestuur of college, maar ook daarbuiten. Diverse erkende instrumenten die gericht zijn op de analyse van gedragsvoorkeuren kunnen daarbij een waardevol hulpmiddel zijn. Zelf heb ik 8 jaar actief en creatief gewerkt met Insights. 


De psychologische basis van Karl Jung en de kennis over onbewuste gedragsverandering onder 'druk' hebben mij geïnspireerd een eigen instrument te maken dat helpt bij het vergroten van de bestuurlijke effectiviteit, op individueel niveau en voor besturen-als-teams. 


Het herziene Stijlenboek voor bestuurders in het openbaar bestuur (2018,  https://www.sdu.nl/shop/stijlenboek-voor-bestuurders.html) biedt daartoe een dankbare basis. 

In dit filmpje illustreer ik de creatieve verbinding vanuit mijn Insights-ervaringen tot het STIJLENWEB voor BESTUURDERS.

Enigszins gelijksoortig aan de Insightsdynamiek van 'Bewust-Minderbewust' gedrag onderscheid ik ook een INTUÏTIEVE bestuursstijl, afleidbaar uit de ingevulde vragenlijst. Deze intuïtieve stijl wordt ingezet als er (bestuurlijke of maatschappelijke) druk ontstaat, als het lastiger wordt. Dan val je meer terug op je instinctieve voorkeuren. Tot nu blijkt meer dan 70% een andere INTUÏTIEVE stijlvoorkeur te hebben dan de dagelijkse, meer bewuste ACTIEVE voorkeur.


 


Nieuwsgierig naar jouw intuïtieve bestuursstijl? En naar je energiestromen die bij je dagelijkse inzet optreden? Ik geef graag uitleg en toelichting. Neem contact op voor meer informatie over toepassingsmogelijkheden binnen een team van bestuurders, of binnen de werkorganisatie. In 2021 wordt ook een leergang aangeboden om in een beknopte reeks van 4 bijeenkomsten wegwijs te worden in zowel gedragsvoorkeuren, de Bestuursstijlen als in de unieke combinatie. Daarin wordt ingegaan op teameffectiviteit en op strategische verbindingen binnen en buiten de organisatie.

Voor directieleden en bestuurders in (semi)professionele sportorganisaties is het al mogelijk om in te schrijven voor deze unieke leergang, zie http://businessofsports.nl/onze-opleidingen/effectief-besturen-in-sportorganisaties.

 

De ontwikkeling van mijn werkwijze is mede tot stand gekomen in samenwerking met de Wethoudersvereniging https://www.wethoudersvereniging.nl, die ook opdrachtgever was voor de actualisatie van het stijlenboek. Het praktisch gebruik van het BESTUURDERSWEB vindt zijn weg ook in die samenwerking.

Voor Sportbestuurders: de Week van Goed Sportbestuur van NOC*NSF ging helaas NIET door. Ik was een trotse partner tijdens deze leuke en leerzame week. Géén workshop van mij dus. Ondertussen is de NOC*NSF-sportlijn gereed, inclusief het aanbod van Muijzers Advies.

Een omschrijving van toepassingsmogelijkheden binnen sportorganisaties vind je hier

In de maand november organiseer ik op alle dinsdagen van 20.30-21.30 uur een Webinar over Bestuursstijlen voor voorzitters van sportverenigingen. In een klein gezelschap (3-5 deelnemers) wordt met een handige online-tool ieders voorkeuren in bestuursstijlen vastgesteld. Eigen praktijkvoorbeelden krijgen direct verhelderende betekenis. Een ideale kans om te reflecteren op eigen bestuursinzet.

Aanmelden: via sport@muijzers.nl, met vermelding van mogelijke voorkeursdatum (3, 10, 17 of 24 november). Vol = vol. Kosten € 45 (exclusief BTW). Vooraf te voldoen.