Stimulerend en Creatief Maatwerk
organisatieadvies - teamontwikkeling - persoonlijke groei - effectieve communicatie  

Gemakkelijk herkenbaar gedrag!

De 4 kleuren, 8 hoofdtypen en 24 subtypen leveren 72 posities op het Insightswiel. Hierboven staan alle typen en posities weergegeven. Elk subtype heeft een unieke volgorde van kleuren waarop het voorkeursgedrag van dat type gebaseerd is. De verdeling per ring heeft te maken met de relatieve focus of spreiding voor de eerste drie voorkeurskleuren. Zijn de energiekleuren op een natuurlijke manier, gemakkelijk toe te passen voor iemand:

- buitenste ring > 1 kleur

- middelste ring > 2 kleuren

- binnenste ring > 3 kleuren

Vier kleuren ... nee, dat kan niet volgens dit systeem. Er is altijd tenminste een kleur die (relatief) lastiger is voor iemand. Maar ook die is bereikbaar, zij het dat het positief gebruik ervan afhankelijk is van de omstandigheden en wellicht wat meer moeite kost.

Ingewikkeld? Eenvoud is juist de kracht van het model van Insights. De 4 kleuren zijn zeer treffend herkenbaar in dagelijks gedrag. De volgende omschrijvingen laten dat duidelijk zien:

Goede Dag Slechte Dag

Om mezelf als voorbeeld te nemen: ik heb wielpositie 23 (laatstelijk vaker 43), dat is een Motiverende Beslisser (de tweede kleur geeft het subtype ook herkenning in naam). Mijn voork(l)eursvolgorde is Rood > Geel > Blauw > Groen. In termen van 'Goede Dag' en 'Slechte Dag' zou ik als volgt gekarakteriseerd kunnen worden:

23 Motiverende Beslisser

Maar het kan nóg eenvoudiger. Als de 4 kleuren symbool mogen staan voor de tandwielen die mijn gedragsmotor aandrijven, dan is mijn kleurenbeeld als volgt:

 En ik voel me erg gelukkig dat alle kleuren in ieders arsenaal zitten.